DNI SMAKU | DNI GIŻYCKA 2021


Zapraszamy na Dni Smaku


w ramach Dni Giżycka 2021!


 
Rozpoczynamy smakowitą, kulinarną wyprawę po Giżycku i okolicach! W minionym tygodniu restauracje i bary przygotowywały specjalne, odświętne przepisy z okazji Dni Giżycka 2021, a my dziś mamy tę przyjemność by Wam je zaprezentować! Jesteśmy ciekawi Waszych wyborów! 
Potrawy dostępne od 25 maja w menu zgłoszonych lokali. Odwiedzajcie, zamawiajcie, zajadajcie i wskażcie swojego faworyta za pomocą poniżej ankiety. 

GŁOSUJ


Głosować będzie można także od 26 maja na miejskim fanpage'u poprzez polubienie wybranego zdjęcia. Ostatecznie podsumujemy głosy i ogłosimy zwycięzcę.
 

LISTA ZGŁOSZONYCH PROPOZYCJI


 

PIZZA BIAŁA GIŻYCKO


"Pizza Smak Giżycka"
 
Włoska pizza kłaniająca się nisko mazurskim smakom. Sos śmietanowy z czosnkiem, mozzarella, sandacz, borowiki i krążki cebulowe, a na wierzchu aromatyczna rukola. To wszystko jak zwykle u nas na lekkim, dojrzewającym cieście.
 
Gdzie można zjeść? Pizza Biała Giżycko, al. Wojska Polskiego 56, 11-500 Giżycko
Kontakt: http://www.pizzabiala.pl/, Pizza Biała Giżycko | Facebook, 600 208 012

 

RESTAURACJA KISAJNO W HOTELU MAZURY


 
"Krem pomidorowo-paprykowy z mozzarellą"
 
Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki z szarpną mozzarellą, doprawiona śmietaną i oliwą szczypiorkową. Głęboki, aksamitny smak kremu miło przełamuje wyspa delikatnej, powoli rozpuszczającej się, mozzarelli. Nad wszystkim unosi się aromat oliwy szczypiorkowej.
 
Gdzie można zjeść? Restauracja Kisajno, al. Wojska Polskiego 56
Kontakt: +48 / 87 428 59 56, https://www.facebook.com/RestauracjaKisajno, info@hotelmazury.pl
 

 

TAWERNA DEZETA PRZYSTAŃ WILKASY


 
"Mazurska babka ziemniaczana"
 
Mazurska Babka ziemniaczana z kiełbasą z dzika i wędzonym boczkiem. Podana z jajem sadzonym, kwaśną śmietaną aromatyzowaną, grzybami, pudrem z borowika i oliwą pietruszkową.
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Dezeta Przystań Wilkasy, ul. Niegocińska 1, Wilkasy
Kontakt: tel: 695 770 074, biuro@pttkwilkasy.pl
 

 

RESTAURACJA HOTELU WODNIK


 
"Mazurska kwaśnica na żeberkach wędzonych"
"Kwaśnica Mazurska”- co region to inna nazwa dla tej zupy... Jednak różnice tkwią w szczegółach. Naszą wyróżnia aromatyczny smak wędzonych żeberek i końcowy sposób podania składnika podstawowego. 
 
Gdzie można zjeść? Restauracja Hotelu Wodnik***, ul. 3-go Maja 2, Giżycko
Kontakt: (+48) 87 428 38 71, gastronomia@cmazur.pl


 

RESTAURACJA LA BIBLIOTHEQUE 


"Sielawa w pietruszkowej panierce"
Sielawa to jedna z najbardziej utożsamianych z Mazurami ryb. W naszym daniu postawiliśmy na świeżość i produkt sezonowy. Świeża ryba, młode szparagi, miód gryczany, gorczyca, chleb razowy w formie grzanki. Całości dopełni słodki melon i mus z marchwi doprawiony imbirem.
 
Gdzie można zjeść? Restauracja La Bibliotheque, ul. św. Brunona 1, Giżycko
Kontakt: (+48) 87 732 65 24, restauracja@hotelstbruno.pl

PODKŁADKA RESTOBAR


"Chrupiąca kaczka na Mazurach"
Szef Kuchni Podkładka RestoBar przygotował Państwu w tym roku wyjątkowe wydanie kaczki po mazursku. Chrupiąca skórka, soczyste mięso to główne cechy tego dania podanego na młodych ziemniakach. 
Dopełnieniem są sezonowe grillowane szparagi, słodkie jabłko, orzechowa rukola, pomidorki koktajlowe - doprawione wędzoną papryką,a to wszystko połączone sosem żurawinowym! Smacznej podróży kulinarnej!
Gdzie można zjeść? Podkładka Restobar, Pasaż Portowy 21
Kontakt: +48 87 441 16 06kontakt@podkladkarestobar.pl

 

TAWERNA MARINA


„Sandacz w sosie kurkowym"
 
Szefowa Kuchni Tawerny Marina zaprasza na swoje popisowe danie! Sandacz smażony z sosem z mazurskich kurek. Jako dodatek serwujemy opiekane ziemniaczki oraz świeżą mazurską sałatkę z sosem vinegret!
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Marina, ul.Dąbrowskiego 14
Kontakt: (+48) 87 428 47 34, kontakt@tawernamarina.pl, www.tawernamarina.pl

 

SUSHIBISTRO


"Na Fali Set"
 
Zestaw dedykowany na Dni Giżycka 2021. 6 sztuk Tamago z pieczonym łososiem, bananem i tykwą, 8 sztuk Dragon w środku z surowym łososiem, awokado i tykwą, owinięte na zewnątrz w opalanego węgorza i awokado, 6 sztuk Hosomaków z tatarem z łososia, 2 sztuki krewetek w sekretnej panierce a'la Bistro, 1 sztuka łososia w tempurze. Serwowane z sosem koktajlowym, sojowym, imbirem i wasabi. 
 
Gdzie można zjeść? SUSHI BISTRO Take Away - ul. Olsztyńska 5E, Giżycko Kontakt:  690246299, www.sushibistro.pl
 

 


RESTAURACJA AZS WILKASY


"Ciasto w wiśniami"
 
Restauracja AZS Wilkasy zaprasza do skosztowania ciasta na bazie ciecierzycy. Propozycja dostępna dla łasuchów, a przede wszystkim dla osób który poszukują ciasta bezglutenowego. Wyśmienity smak zbliżony do piernika nie zdradza jego naturalnego składu. Z okazji Dni Giżycka (25-30 maja) dostępne w promocyjnej cenie.
 
Gdzie można zjeść? Restauracja AZS Wilkasy, ul. Niegocińska 5, Wilkasy 

Kontakt: 570-794-566

 

TAWERNA ROZBITEK


"Pizza Quatro"
 
Tawerna Rozbitek zaprasza na wyśmienitą pizzę QUATTRO. Znana wśród
żeglarzy pizza w centrum szlaku Wielkich Jezior Mazurskich kusi swoim
cienkim ciastem o specjalnej recepturze oraz wyśmienitymi składnikami. Z
okazji Dni Giżycka (25-30 maja) dostępna w promocyjnej cenie…
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Rozbitek, ul. Niegocińska 5, Wilkasy
Kontakt: +48  512 642 212, tawerna@azs-wilkasy.pl

 
 

RESTAURACJA HOTELU MASOVIA 


„Subtelny czekoladowy suflet z płynną czekoladą w środku, gałką lodów waniliowo-wiśniowych i malinami”
 
Gdzie można zjeść? Hotel Masovia, ul. Dąbrowskiego 8
Kontakt: +48 87 737 13 22, www.hotelmasovia.pl

 
 

TAWERNA SIWA CZAPLA


"Pierożki z gęsiną okraszone wędzonką podane z bulionem z gęsi"
 
Gdzie można zjeść? Tawerna Siwa Czapla, ul. Nadbrzeżna 11, Giżycko
Kontakt: 87 428 34 40, tawerna@siwaczapla.pl

Fot. archiwum uczestników